Vett och etikett på konstgallerier

Om man vill ge sig in i konstvärlden, och börja besöka gallerier och köpa konst, kan det till en början säkerligen kännas avskäckande, och som att man är malplacerad. Kanske är man rädd för att göra bort sig genom att säga eller göra något som konstexperter, gallerister och konstnärer reagerar illa över. Men man kan vara ganska lugn – med lite sunt förnuft och några av dessa etikettsregler i huvudet kommer till och med ens första besök på ett konstgalleri att gå felfritt.art-gallery-245251_960_720

En rädsla som många har är till exempel att de inte kommer att förstå konsten som visas på galleriet. Det svar som konstexperterna ger på denna rädsla är att det inte finns ett rätt sätt att förstå konst, och att det går bra att ställa frågor till galleristen eller konstnären, så länge man har en nyfiken och öppen inställning. Det man absolut inte ska göra är att häckla eller förolämpa konsten. Det handlar med andra ord om hur man frågar, men om man använder sunt förnuft och frågar på ett intresserat och artigt sätt kommer man inte att möta någon motvilja.

En annan fråga som många kan ha vid sitt första konstköp är om man kan pruta, eller om det är oartigt. Svaret är, som så ofta annars, att det beror på. Om man bara ska köpa ett konstverk till ett relativt lågt pris kanske man inte har så mycket utrymme att pruta, men om man är en återkommande samlare, eller om man ska köpa flera eller dyra konstverk, kan gallersiten vara mer välvilligt inställd till att förhandla om priset. Ett etikettsbrott mot både konstnär och galleristen är dock att säga rakt ut att något är alldeles för dyrt, eftersom det visar bristande uppskattning för det arbete och den tid som konstnären har lagt ner på konstverket.

Om du efter att ha läst det här känner att konstvärlden trots allt inte är för dig, finns det andra sätt att dekorera väggarna i ditt hem än att sätta upp tavlor. Du kan till exempel skapa en fototapet med ett motiv som du tycker om, på Photowall.se. Där finns redan en mängd fototapeter att inspireras av.

pulse