Vernissage

Ordet ”vernissage” kommer från franskans ord för ”fernissning”, en kvarleva från den tiden då konstnärerna fernissade sina målningar. De gjorde detta precis innan en utställning skulle öppna, och därför luktade det fernissa i galleriet eller utställningslokalen. Därför kallas invigningen eller öppningsceremonin för en konstutställning än idag för vernissage. Vernissagen är ett tillfälle för konstnären att träffa potentiella köpare och kritiker, och prata om sina verk.800px-B._Perat,_Vernissage_au_salon,_Paris_1866

Det finns många förutfattade meningar om vernissager, till exempel att de är snobbtillställningar för en liten, invigd skara. Sanningen är dock att vem som helst får går på de vernissager som det annonseras om i dagspressen. Galleristen som ställer ut verken vill ju att så många som möjligt kommer, och förhoppningsvis köper konsten. Det vin och den mat som det bjuds på är till för att locka dit folk. Om du driver ett konstgalleri, och ska arrangera en vernissage, är det smidigaste sättet att ordna med tilltugg och dryck för besökarna att beställa catering. Det kan du till exempel göra på Primacatering.se.

Det finns också andra myter att slå hål på kring vernissager, till exempel att det är tabu att ställa frågor om priset; det går utmärkt, men man bör kanske inte ta upp frågan med konstnären, utan med galleristen som förmedlar konsten. Det menar i alla fall Ebba Winberg, som är konstrådgivare på Bukowskis. Alla delar dock inte den uppfattningen. Enligt konstnären Alistair Frost finns fortfarande uppfattningen att det är ofint att fråga om priset, eftersom det skulle kunna antyda att man inte har råd; man frågar bara om priset när man är orolig att pengarna inte ska räcka.

Ebba Winberg menar också att man ska passa på att fråga expertisen på vernissager, om man är en aspirerande konstsamlare. Hon tipsar om att man bör försöka begränsa sina inköp till en mindre grupp konstnärer, till exempel en viss period i ett visst geografiskt område. Det gör att man lättare kan sätta sig in väl i den konsten, istället för att försöka lära sig allt om allt. Ett annat tips är att välja en konstnär som ännu inte är etablerad, och följa hans eller hennes utveckling. Detta ger stoff för intressanta samtal på vernissager, då man kan jämföra konstnärens olika perioder.

pulse