Så får du dina konstverk utställda

Om du har konstnärsambitioner har du säkerligen funderat på att få dina verk utställda. För många konstnärer är det ett optimalt sätt att få visa upp sina alster och samtidigt få chansen att sälja några konstverk för att få ihop en inkomst. Oavsett om du är en konstnär som skapar på fritiden eller om du försöker försörja dig på det är chansen stor att du drömmer om att få dina verk utställda på ett riktigt galleri. Vägen dit kan dock vara lång och kantas av besvikelser. Genom att följa några enkla tips är chansen betydligt större att du når dit i slutändan.

För att du överhuvudtaget ska få möjlighet att visa upp vad du kan behöver du naturligtvis ha skapat bra konst. Vad bra konst är finns det ingen tydlig definition på, men om du är konstnär vet du säkert när du har målat eller tillverkat något som håller hög kvalitet. Om du ännu inte har satt igång med dina verk kan du alltid börja träna på olika tekniker för att du ska vara förberedd när du får din chans. Genom att ha en stark portfolio att visa upp förbättrar du dina förutsättningar väsentligt att bli antagen när chansen dyker upp.

Side view of a man looking intensely towards painting

Även duktiga konstnärer kan ha svårt att få utställningsplatser. Därför är kontakter A och O i konstbranschen. Det innebär inte att alla konstnärliga utställningar förlitar sig på nepotism och svågerpolitik. Tvärtom är det bara ett verktyg som galleriägare och konstutställare använder sig av för att försäkra sig om att konsten håller hög kvalitet. När du kontinuerligt visar upp din kompetens vet galleristen att du är en intressant konstnär och det gör att du kan få det där telefonsamtalet när det verkligen gäller som frågar om du vill ställa ut dina verk.

Om du inte har några kontakter i konstbranschen kan du alltid gå den långa vägen och försöka lära känna människor. Gå på så många konstutställningar du kan och ta kontakt med folk. Ring människor som verkar i branschen och förklara ditt ärende. Till slut kanske någon nappar. Om du inte har möjlighet att ställa ut dina verk på galleri kan du alltid trösta dig med ett bubbelbadkar.

pulse