Liljevachs

På Södra Djurgården i Stockholm ligger den anrika och välbesökta Liljevalchs konsthall. Arvet efter industrimannen Carl Fredrik Liljevalch, d.y. finansierade konsthallen. Syftet med densamma var att göra konst mer lättillgänglig för flertalet. För att leda verksamheten i den nya konsthallen bildades en stiftelse. Ingen mindre än prins Eugen ledde en kommitté som efter bearbetning av staden lyckades få en tomt i kvarteret Fyrkanten på Djurgården. Tomten hade ursprungligen ägts av Stockholms stad. Konsthallen invigdes år 1916. Samtida konst och konsthantverk utgör konsthallens huvudverksamhet. Sedan år 1974 tillhör konsthallen Stockholms stad. Liljevalchs leds sedan år 2008 av Mårten Castenfors

 

Den första utställningen
I samband med invigningen i mars 1916 visades den första utställningen. Då visades verk av Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors. Den blev en veritabel framgång och man lyckades skapa en ny nisch jämfört med Nationalmuseum. Liljevalchs visade samtidskonst och verk gjorda av konstnärer som var mer eller mindre okända och erkända.

 

Ny hemvist
Konstnärsförbundet fick nu tillgång till riktiga utställningslokaler. Lokaler som var avsedda för ändamålet att visa verk från fler konstnärer så att de kom till allmänhetens kännedom.

 

Vårsalongen
Vårsalongen på Liljevachs inleder traditionsenligt konståret. Vårsalongen 2015 pågår under tiden 30 januari – 29 mars. Utställningen bedöms av en jury; konstsamlarna Jeanette Bonnier, Lena Josefsson och Tom Böttiger samt Liljevalchs chef, Mårten Castenfors.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Ung vårsalong
Ung vårsalong är en yngre version av den traditionella Vårsalongen. Under 2015 visas 51 verk skapade av ungdomar i åldrarna 16–18-åringar, i Stockholms län. Utställningen pågår under perioden 10 februari till 29 mars.

 

Föreningen Liljevalchs vänner
Den konstintresserade kan för en mindre summa bli medlem i föreningen Liljevalchs vänner. Liljevalchs vänner är en ideell förening som är öppen för alla. Man främjar verksamheten på Liljevalchs konsthall. Till medlemskapet följer naturligtvis förmåner som att man har fri entré till konsthallen. Gäller dock inte avgiftsbelagda specialarrangemang. Dessutom får man en rabatt om10 procents på konsthallens egna produkter och 20 procent vid köp av utställningskataloger.

pulse