Grafikens Hus

Grafikens hus, i Mariefred, öppnade år 1996. Konsthallen invigdes av kung Carl XVI Gustaf.

Tre konstnärer; Philip von Schantz, Nils Stenqvist och Björn Lindroth var upphovsmännen bakom det nya museet och centrumet för grafisk samtidskonst. Konsthallen var inrymd i de tidigare ekonomibyggnaderna till Gripsholms kungsladugård alldeles intill Gripsholms slott i Södermanland.

 

Öppet för alla
Grafikens hus är öppet för alla. För grafikintresserade, konstvetare och konstnärer. Liksom för allt från konstföreningar, gallerier till skolor. Här kan alla ta del av grafisk konst.

 

Philip von Schantz
Philip von Schantz donerade hela sin samling av egenproducerad grafisk konst till Grafikens hus. Den var utställd i den stora konsthallen.

 

Mötesplats och kurser
På Grafikens hus i Mariefred kunde konstnärer få möjlighet att arbeta i verkstäderna där det både gjordes papper av lump och det fanns gamla tryckpressar. Här kunde konstnärer från när och fjärran träffas och utbyta tankar och färdigheter. Därtill fick man en möjlighet att praktisera nya idéer och studera de verk som fanns i samlingarna.Grafikens Hus 22

 

Utställningar
På Grafikens hus arrangerades omkring 10 – 15 utställningar per år. Man visade verk av både nya grafiker och väletablerade konstnärer.

 

Branden
Natten till söndagen den 6 mars 2014 brann Grafikens hus, inklusive alla samlingar, ned till grunden. Eldsvådan hade utbrutit i en angränsande lokal i den gamla ladugårdsbyggnad som inhyste Grafikens hus. Ingenting gick att rädda.

 

Som en Fågel Fenix
Likt en Fågel Fenix har Grafikens hus återuppstått, åtminstone bedrivs verksamhet på nya platser i nya sammanhang. Grafikens hus är fortfarande ett centrum för grafisk konst.

Den som är intresserad av grafik kan köpa konst i Grafikens hus webbshop.

Man har anordnat en utställningsturné och i anslutning till den finns möjlighet att delta i workshops och föreläsningar.

 

År 2015
2015 är ett år då Grafikens Hus fokuserar på att utforska och utmana den grafiska konstens gränser tillsamman med konstnärer och samtal med olika konstinstitutioner.  Man har för avsikt att undersöka hur framtidens grafik kan komma att se ut. Man får även en inblick i pågående Artist-in-Residence projekt.

pulse