Galleri Södra hamnen 31

Svensk design och svenskt konsthantverk har ett internationellt rykte som bland de bästa i världen, och har länge uppskattats även på nationell nivå. Denna uppskattning, i kombination med en växande medvetenhet om fördelarna för miljö och människor med att handla och konsumera lokalt producerade varor, gör att det blir allt vanligare med konstgallerier som helt riktar in sig på att ställa ut svenska konstnärer och designers som skapar bruksföremål och konsthantverk.painting-491849_640

Ett av de gallerierna är Galleri Södra hamnen 31 i Skärhamn. Skärhamn ligger på den västra delen av ön Tjörn i Bohuslän, och om du befinner dig på västkusten får du inte missa ett besök hit. På detta galleri vurmar man för det lokala, inte bara på nationell nivå (som i svenska konstnärer) utan på regional nivå. Här visar man nämligen i första hand upp konstnärer och hantverkare från Västsverige. Ett tjugotal konstnärer visas upp permanent i galleriets utställningar, och de arbetar med en rad olika medium och tekniker som glas, keramik, silver, trä, korgarbeten, smide och textil. Några av de konstnärer som ingår i den ”fasta utställningen” är Helena Andersson, Anna Höggren, Ulrika Eliasson, Marion Larsson, Inge Dahlgren och Sara Hansson. Förutom dessa fasta utställare arrangerar galleriet även tillfälliga utställningar. Under sommaren 2015 har galleriet till exempel anordnat en utställning och vernissage för konstnären Birgitta Jorlind Jonsson, vars målningar (som hon utför i akvarell, olja, akryl eller med olika grafiska tekniker) framförallt föreställer ödehus och interiörer. Hon är en etablerad konstnär som varit verksam sedan 1970-talet, och finns i utställningar i ett flertal konsthallar och gallerier i landet, framförallt i Västsverige. Under året kommer även konstnärerna Louise Warnqvist och Susanne Norberg att ställa ut sina konstverk i tillfälliga utställningar i galleriet.

Galleriets tankar om lokalt producerade produkter och medveten konsumtion går igen i det café som finns i anslutning till galleriet. Här säljer man ekologiskt och rättvisemärkt kaffe, och bröd, kakor, smörgåsar, sallader och pajer som skapats av lokalt producerade råvaror.

Om du tycker om svenskt hantverk, till exempel möbler och smycken från Svenskt Tenn, bör du besöka Barnebys.se, där det auktioneras ut en mängd föremål från Svenskt Tenn och andra tillverkare av svenskt konsthantverk.

pulse