Akvarell

Akvarellfärger är ett finare namn för vattenfärger, den benämning artister, konstnärer och konstkritiker använder sig av. Akvarell kallar en del, lite slarvigt, de målningar, tavlor som är målade med akvarellfärger. Fast det korrekta är att kalla dem för akvarellmålningar.

 

En målningsteknik
Akvarell är en målningsteknik där färgen läggs på med pensel i transparenta lager. Man använder sig av ett speciellt tjockt, lätt papper som suger åt sig färgen, vattnet och färgpigmentet. Man använder ofta en tjock pensel som kan formas till en fin spets eller plattas ut som en solfjäder. Den kan hålla mycket vätska. Penslar av allra högsta kvalitet görs av mård- eller sobelhår. Konstnären använder sig av många olika tekniker i en och samma målning. Målar man med täckande vattenfärger kallas de gouache. Inte akvarell fat målas på akvarellpapper.

 

Akvarellpapper
Till akvarellmålningar använder man sig av ett så kallat syrafritt papper av högsta kvalitet. Det är fastställt av bomullslump. Det vill säga av gamla nötta bomullstyger, dukar, lakan, skjortor med mera som mals ned inför själva tillverkningen av pappret som är syrafritt. Eftersom pappret är syrafritt behålls färgerna i målningen intakta under tidens gång. Ett akvarell papper kan, eftersom det är gjort av lump, variera kraftigt i olika vithetstoner, fast också i.Akvarell 1

 

Nordiska Akvarellmuseet
Besök gärna Nordiska Akvarellmuseet på Södra hamnen 6, i Skärhamn på ön Tjörn, på Västkusten.

Här finner man en plats för konst baserad på vatten, pigment och ljus, väl värt ett besök. Här kan barn, ungdomar och vuxna lära sig att måla med akvarellfärger då museet erbjuder kurser i konsten och de tekniker som finns för att skapa vackra målningar.

 

Färdigheter med Jason Skills
Har man inte vägarna förbi Nordiska Akvarellmuseet, kan den som önskar lära sig att måla akvareller lära sig det av den framstående brittiska akvarellkonstnären Jason Skills. Han har lagt ut ett flertal, fler än 20, lektioner i olika akvarelltekniker på YouTube.

Tycker man inte att resultatet av det egna konstnärsförsöket blir tillräckligt bra, kan man alltid köpa en poster som bättre motsvarar ens bild av vad man önskar ha på väggen.

pulse